Stresszkezelés másképpen 3. rész

fullbeauty

 

Az előző írásaim során talán már gondolkoztál azon, hogy a te életedben melyek azok a helyzetek, okok, amelyek a legnagyobb stresszt okozzák számodra. Ezek beazonosítása során gondolom végigpörögtek azok a negatív automatikus gondolatok, érzések és akár tünetek is, amiket ezekben a helyzetekben magadon tapasztalsz. És ezek, a negatív érzéseket keltő helyzetek unos-untalan ismétlődnek és te mindig ugyanabba a hibába beleesel. Nyílván ez mindenkinél egyénre szabott probléma megoldást kíván. De ami biztos, hogy az ilyen és ehhez hasonló helyzeteid folyamatos stresszt és előbb utóbb kimerülést eredményeznek. Ezek oldása különböző stresszkezelő módszerekkel hatékonyan kivitelezhető és gyakorlással megtanulható.

Mivel a stresszre mindannyian másképpen reagálunk, nehéz megmondani, hogy neked melyik módszer lesz a legmegfelelőbb. Az előző írásaimból is megérthettétek, hogy a stressz „keletkezésében” a gondolataink, az érzelmeink és a testünk egymástól elválaszthatatlanok. Egyszerűen ebből következik, hogy a stresszoldó technikáink, ill. megtanult módszereink a gondolataink megváltoztatásán, az azokat követő érzelmeink átalakulásán és a testünk lazításán keresztül vezethet az utunk bennünket sikerre.

stressz6.jpg

Tudtad, hogy a tested, sokkal hamarabb észleli a stresszt, mint a tudatod? Megfeszülnek az izmaid és tudatja veled, hogy most téged stressz ért. Azonban erre nagyon sokan nem tanultunk meg odafigyelni. Nagy gondot jelenthet ezért számodra, ha csak a külvilág ingereire koncentrálsz és a „belsődre” való figyelést elhanyagolod. Ezt belső tudatosságnak hívjuk. Pl.”Tudatában vagyok annak, hogy feszítem az állkapcsom, vagy összeszorítom a fogaimat, vagy felhúzom a vállaimat stb. Ha ezt az un. testleltárt a belső figyeléssel gyakoroljuk, akkor a belső tudatosságunkat tudjuk fejleszteni, mely egy idő után automatikussá válik. Ez mire jó? Stressz esetén a belső odafigyeléssel azonnal tudjuk lazítani a megfeszített izmainkat, mely egyrészt segít a stressz reakció mihamarabbi leküzdésében, testünkben lezajló biokémiai és hormonális stressz okozta változások intenzitásának csökkentésében és nem utolsó sorban a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésében.

Természetesen lehetnek olyan stresszes élményeitek is, amelyekre inkább úgy emlékeztek, hogy lelkileg jellegzetes reakciókat váltott ki bennetek. Ezért érdemes azt a módszert is legalább 2 hétig alkalmazni, amikor lejegyzed azokat a helyzeteket, amelyek összefügghetnek a stresszel. Javaslom a tüneteidet és az aktuális érzéseidet is leírni. Pl: a főnökömnek nem mondhattam meg amit gondoltam, ezért dühös voltam és a gyomrom összerándult. Délután nem osztottam be jól az időmet ezért aggódtam, hogy mikor érek oda a gyerekért az iskolába, a nyakamban intenzív izomfeszülést és erősödő fejfájást éreztem stb. A stressz napló segítségével kitapasztalhatjuk, hogy milyen jellegzetes reakcióink, életeseményeink és tüneteink vannak.

Most megint visszautalok az előző bejegyzésemre, miszerint: Gondold át, hogy az egyes változások hogyan hatnak az életedre és próbáld az azzal kapcsolatos érzéseidet tudatosítani. Egyáltalán hogyan tudsz alkalmazkodni a változásokhoz?

 

stressz_21.jpg

„Az a puszta tény, hogy valaki ismeri bajának okát, már maga is gyógyító erejű.”(Selye János)

A következő nagyon hatékony stresszkezelési módszer a relaxáció. Saját figyelmedet, aktivitásodat használod fel a gyakorlatok során. Olyan módszer, mely beépíthető mindennapi életedbe. Ez a pszichés önnyugtató, technika megerősíti a személyiséged, megteremti a tested, az érzéseid és a gondolataid közötti egyensúlyt. Gyakorlással elérheted, hogy koncentrálással képes legyél ellazítani az izmaidat. A lazítást nem kell erőltetni, inkább engedd meg a testednek, hogy ellazuljon. Talán meglepőnek hangzik, de ha 21 napon keresztül naponta két alkalommal gyakorlod a lazítás módszerét, 5-7 perc alatt képes leszel ellazítani az egész testedet. Amikor már kényelmesen elhelyezkedtél egy széken, behunytad a szemedet, kezdjél el figyelni a légzésedre. Az utasításokat és a lazítás kulcsszavait már sok helyről elérheted, letöltheted. Illetve hanganyagokhoz is könnyen hozzá tudsz jutni.

Az autogén tréning az egyik legelterjedtebb relaxációs módszer, mely pánik betegség és szorongásos állapotok kezelésére kitűnően alkalmazható. Az autogén tréning módszerének elsajátításával könnyebben meg fogsz tudni birkózni problémáiddal, a fizikai változások hatására fejfájásod elmúlik, könnyebben el tudsz aludni és egyéb szorongásos tüneteid is csökkennek. Közérzeted, teherbírásod és teljesítőképességed is nőni fog. Az autogén tréning elsajátításához orvosi vagy pszichológusi diplomával rendelkező, képzett szakember segítsége szükséges.

A stressz mindannyiunk életében jelen van, része a mindennapjainknak, melyre nem mindig tudunk figyelni. Ha megtanulsz lazítani, levezetni tudatosan, a napi életedhez szükséges „forrást” adod meg önmagadnak.

Ma tehetsz azért, hogy milyen legyen a holnapod. Ha változtatni akarsz, akkor a régi szabályok már nem érvényesek.

”Változás csak akkor lehetséges, ha az, amit gondolsz, érzel, és csinálsz, nagymértékben különbözik attól, amit eddig gondoltál, éreztél, és csináltál.”(Selye János)

A következő bejegyzésemben a stresszkezelési technikákat folytatom.

Addig is, ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt

Dr. Szilágyi Zsuzsanna PhD

pszichoterapeuta szakorvos, pszichológus

Rendelés: Oxygen Medical Naphegy Magánorvosi központ

Cím: TABÁN - 1016 Budapest, Naphegy utca 67.

Tel: +36 70 884 3052

E-mail cím: info@eletstilusorvoslas.hu



A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr668254998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...