Táplálék kiegészítők, avagy a koksz legendája! 1.rész

fullbeauty

Érdekes ellentmondás, hogy amíg az emberek pontosan tudják hogy az autójukba milyen üzemanyag kell, a saját testükkel kapcsolatban, amiben pedig elég sok időt kell eltölteniük, korántsem ilyen tudatosak. Pedig szerintem a legalapvetőbb szinten mindenkinek tudnia kéne, hogy milyen tápanyag mire való (fokozottan igaz ez azokra, akik gyereket nevelnek. Ha tudod mit mire használ a szervezete, akkor biztos nem fogsz például agyoncukrozott, finomított, ám egészségesnek reklámozott gabonapelyhet adni nekik reggelire). Ha sportolsz, akkor elengedhetetlen, hogy megadd a testednek, amire szüksége van, különben a megnövekedett fizikai aktivitás akár ártalmas is lehet.
Ezekből a nem tudásokból alakult ki az a városi legenda, hogy a különböző táplálék kiegészítők károsak, egyenértékűek a koksszal,szteroidokkal, csak felfújja az izmot, és mindenki aki ilyet szed önveszélyes (ezt amúgy legtöbbször azok jegyzik meg aggódva, akik amúgy semmilyen szinten nem élnek egészségtudatosan).

proteinpulver_1.jpg

Mi is a fehérje tulajdonképpen? A zsír, és a szénhidrát mellett az egyik fő makronutriens, ami az energiát szolgáltatja a szervezetünknek. Ezeket értelem szerűen táplálékkal visszük be a szervezetünkbe. Vannak azonban olyan minősített esetek, amikor megnő a tápanyag igény. A sport az tipikusan ilyen. Attól függően, hogy mi az edzéscélunk, úgy változik ezen makronutriensek beviteli aránya, tehát ez is határozza majd meg a sikerességét. Az edzés „csak” az inger, hogy milyen lesz az eredmény, az nagyban attól függ, hogy milyen tápanyagot biztosítasz neki. Tehát a fehérje, más néven protein víz után a legnagyobb mennyiségű testet építő anyag(izomzat, haj, körmök, enzimek). Mivel az izmok építő anyaga a fehérje (egészen pontosan a különböző aminosavak, ami a fehérje építőkövei), sport esetén jelentősen megnő a beviteli szükséglet. Ezt elsősorban táplálékkal kell, de egyrészt nagyon nehéz „tisztán” annyi fehérjét bevinni a szervezetbe, hogy ez ne okozzon túlzott kalóriabevitelt, másrészt a felszívódás is bonyolódik az emésztő folyamatok során, harmadrészt hacsak valakinek nem ebből áll az élete, nincs lehetősége napi 5x tojást és natúr csirkemellett tömni. Mivel a szervezet az izmokat felesleges szövetnek tekinti (mert folyamatosan táplálni kell), ha nem kap elég tápanyagot, szépen elkezdi bontani. Tehát az edzéssel ellentétes hatást fogunk elérni. Itt jegyzem meg, hogy ezért sincs olyan, hogy fogyunk ÉS izmot építünk. Hiszen fogyni kalória deficittel tudunk, Az „építéshez”, pedig kalória többlet kell. Ez egyszerre igen nehezen tudna megvalósulni.
Hosszú bevezető után tehát akkor rátérek a táplálék kiegészítőkre. Ahogy a nevükben is benne van, ezek kiegészítők. Nincsenek benne szteroidok (teszem fel a költői kérdést, ki az az önsorsrontó gyártó, aki egy ilyen méregdrágán előállítható molekulát tesz a porba, csak azért,hogy nekünk szép nagy izmaink legyenek? Főleg hogy szép nagy izmaink még a szteroidoktól sem lesznek, de ez egy külön téma), nincsenek benne titkos összetevők. Sőt, ez sokkal inkább élelmiszer, mint amit sokan étel címszó alatt az asztalukra tezsnek, majd megesznek. Persze a gyártók sem hülyék, szeretik ha körül lengi ezeket a cuccokat egyfajta misztikum, futurisztikus dobozba zárt csodaszerekként eladva őket, hogy jó sokan megvegyék, azt remélve, hogy ezzel megspórolják a munkát. Nem csodaszerek, de szükségesek. Nem helyettesíti az edzést, és a „tiszta” táplálkozásnál kezdődik minden. Nem fog felfújódni az izom (bár lenne ilyen szer!! ), viszont a legalapvetőbb táplálék kiegészítő a rendszeresen sportolóknak egy intenzív edzés utáni, gyorsan felszívódó fehérje (pl. tejsavó fehérje), turmix formájában. Némi szénhidráttal keverve (ez segíti a fehérje beépülését, tehát ha a fehérje a tégla, a szénhidrát a malter), így elérhető a megfelelő hormonális egyensúly, ami elősegíti az anabolizmust. Tehát a fehérjekészítmények nem mások, mint koncentrált élelmiszerek. Rengeteg fajtájuk, és típusuk van, mindegyiknek megvan a külön helye és szerepe egy (hobbi) sportoló táplálkozásban. A cikkem második részében ezt fogom kifejteni.

Visky Bogi

https://www.facebook.com/squatandmore?fref=ts



A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr245811326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...