Bogi eloszlatja a tévhiteket!1.rész

fullbeauty

Rengeteg áltudományos, innen-onnan összeollózott írásokkal lehet találkozni az interneten az edzéssel, és az étkezéssel kapcsolatban. Ugyanúgy mint a focihoz, vagy a politikához, ehhez is mindenki ért. Bár valóban vannak egyéni eltérések abban, hogy kinek mi válik be az edzésben, vagy az étrendjében, a szervezetnek van egy egzakt működési folyamata, amit bármennyire is szeretnénk, nem tudunk megváltoztatni. Érdemes ismerni testünk működését, áttanulmányozni egy anatómia könyvet, így kevésbé fogunk bedőlni a reklámoknak, amikor mindenféle csodaszereket próbálnak ránk sózni.
Mi is történik a szervezetünkkel edzés közben?
1. A helyi zsírégetés
A helyi zsírégetés, illetve a „zsír izommá alakul” mítosza talán a „kedvencem” az összes közül. De mit is várhatnék el egy átlagembertől, ha ez még sok szakember (?) fejében sem tiszta, és még mindig számtalan edzőterem órarendjén ott virít a zsírégető aerobic, mint óratípus. Tehát a meglepő tény: testmozgással közvetlenül nem tudsz zsírt égetni. Sem a többszáz hasazástól, sem pedig lábemelgetéstől nem lesz az adott testtáj kisebb, mivel nincs olyan, hogy helyi zsírégetés. A szervezet, mozgás közben, egy genetikai kód alapján dönti el, hogy honnan szállít energiát, de ez biztosan nem az a terület lesz, amire épp edzünk. Két fogalmat kell elválasztanunk egymástól: az izomépítést (izomszövet) és a zsírégetést (zsírszövet). Izomnövekedés (hipertrófia) akkor következik be, ha az izom megfelelő mennyiségű és minőségű ingert kap. A zsírégetés pedig az energiatermelő folyamatok része (illetve a testünkön lévő zsírnak mechanikai szerepe is van), tehát olyan ez, mintha két külön „szerv" lenne, egymással csak közvetve „kommunikálnak" (az energiafolyamatok segítségével) . A zsírt a szervezet azonban csak nehezen tudja mozgósítani, mivel a májban és az izomban tárolt tetemes mennyiségű energia igen lassan fogy el. Az alacsony zsírszázalék bizony 70%-ban az étkezésen múlik. Hogyan is néz ez ki tudományosan?

https://www.facebook.com/squatandmore?fref=ts

edzés1.jpg
Az izomműködéshez nélkülözhetetlen energia az izomsejtekben tárolt különböző energiaforrásokból származik:
a.) Energiában gazdag foszfátok, mint az ATP (adenozin-trifoszfát)
b.) Glikogén (glükóz)
c.) Zsírok (trigliceridek)
A növekedési hormon (STH), valamint a ketocalaminok (adrenalin és noradrenalin) szintje, fizikai aktivitás során megnövekszik, így ezek a folyamatok aktiválják a zsírokat, és szállítják őket az izomszövetekhez. Amikor például hasazunk, nem az ott található zsírszövet „ég" (az ezzel kapcsolatos égő érzetet szokták a zsírégetéshez társítani), hanem az izomsejtekben tárolt energia segítségével lép működésbe az izomszövet. Amikor az ott tárolt energia elfogyott, akkor nyúl a szervezet a májban található glikogén raktárakhoz, majd legutoljára a zsírszövetekhez…ha egyáltalán. Ez azonban izolált izommunka során lehetetlen, hiszen mire a szervezet a zsírok felhasználására kényszerülne, addig annyira elsavasodnánk, hogy a további erőkifejtés teljesen lehetetlenné válna. Itt lépnek be az aerob gyakorlatok, tehát a kardiózás a képbe, mint egekbe magasztalt zsírégető módszer. Van ugye az a sokat hangoztatott tény, hogy közepes intenzitású aerob edzés esetében (futás, gyaloglás, akármi), 30 perc után indul be a zsírégetés (amennyiben zsírégető tartományban marad a pulzus). Ezt valaki egyszer egy laborban megmérte, és kiszámolta. Igenám, de a gyakorlatban ez nem igazán így fog megvalósulni, mert a szervezet elég „szívós állat”, bolond lenne a nagy műgonddal összeszedett zsírpárnákat elégetni (ugyanis a zsírszövetet tekinti elsődleges szövetnek, az izomtól pedig igyekszik megszabadulni, mert azt táplálni kell). Hiába gyalogolunk, futunk hosszú-hosszú perceken keresztül annak reményében, hogy ég a zsírunk, ha ez kis százalékban meg is valósul, nyugalmi állapotba kerülve, igen hamar „lecseng” ez a jótékony hatás. Míg egy jó kis (nagy) súlyzós edzés után az anyagcserénk órákig (napokig) egészen magas fordulaton pörög az anabolikus (felépítő) folyamatok miatt. Na és itt lép képbe a táplálkozás. Ezeket a folyamatokat szépen haza lehet vágni egy rossz étrenddel. Ugyanúgy káros, ha nem fogyasztunk elég fehérjét, amit az izom használni tudna, mint ha elkezdünk zabálni azon a címen, hogy majd úgyis lemozogjuk. Hosszú távon, megfelelő táplálkozás mellett akár kardio edzés nélkül is fenntartható az alacsony, „zsírszegény" testtömeg, kizárólag súlyzós edzésekkel . De hangsúlyozom, ez nem azért van, mert a szervezet zsírt éget súlyzós edzés (vagy hasazás, popsi gyakorlatok) közben, hanem pusztán annak a ténynek tudható be, hogy hosszú távon ,a táplálkozással bevitt, és az edzés során elégetett energia egyensúlyba kerül, így a szervezet nem tud, és nem is akar felesleges zsírszövetet tárolni. tehát bekövetkezik a fogyás. A kardió edzésnek, olyan élettani hatásai vannak, hogy zsírégetéstől függetlenül is érdemes beiktatni az edzésprogramunkba.

Visky Bogi



A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr875796771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...