A mérgező csodafalat!

fullbeauty

  

Az esküvő örök téma. Ahhoz, hogy tollat fogjak e népszerű blogon nem is kizárólag az itt olvasottak adták meg a végső lökést, hanem egy jó kis „eset” az edzőteremből.
Szinte egyedüli nőként aznap reggel az edzőteremben - két lábemelés között -, figyelmesen hallgattam férfitársaim beszámolóit arról, mitől vezérelve izzasztják magukat a nagy súlyok alatt. Természetesen központban a nő, és a férfiak nehéz helyzete a párkapcsolatban. Miközben folyt a nők elleni támadás, egyikük arcán szomorú arckifejezéssel tudtomra adta férfiléte szenvedéseinek legfőbb okát. Férfiedzőtársam szerint van egy bizonyos sütemény, amiből ha eszik a nő, azonnal banyává változik. Hogy ne csigázzam sokáig a kedélyeket gyorsan elmondom mi ez a süti. Ez, bármennyire is hihetetlen kedves nőtársaim az ESKÜVŐI TORTA. Sokkolóan ért a hír, és folytatva a fenék feszesítő gyakorlatok sorát, elméláztam. Valóban mérgező e csodafalat, melyet legalább annyi gonddal választunk ki, mint a vőlegényt magát?
 

 
Próbáltam elgondolkodni pszichológiai eseteimen, hogy valóban ilyen gyökeres változást okoz-e a párkapcsolatban az a bizonyos papír?
Mint tudjuk jól személyiségünk, így párkapcsolatunk is egy bizonyos fejlődési folyamaton megy keresztül, melynek „tüneteiből” pontosan nyomon követhetjük, hol tartunk, hogy merre haladunk. Azonban jelenleg a házasság szertartását rövidebb-hosszabb együttélési szakasz előzhet meg, melyben a már előbb említett periodikusság elkezdődik. Rendszerint, mire az esküvőig érünk, már túl vagyunk a legszínesebb szakaszon, amit a túlzások és mindent együtt szimbiózisa jellemez. Átéltük már a lila köd kellemes állapotát, és ezen túllépve lassan ki-ki tekintgetünk a kapcsolatból. Természetesen jó értelemben. Elkezdenek hiányozni a barátok, barátnők. Időnként arra is vágynánk hogy külön programot szervezzünk velük. És ez így is van rendjén. Azonban ez a fajta  „másra is vágyom már” állapot rengeteg szorongással is jár. Akár úgy is gondolhatjuk, hogy a másik már nem szeret annyira. Kellő önértékelés híján vagy egyéb kora gyermekkori feldolgozatlan sérülések okán az egyik vagy másik félnél felütheti fejét a féltékenység, a harag, akár a követelődző és kisajátításra törekvő viselkedési mód. Tudat alatt elkezdődik egyfajta hajtás, hogy biztonságot keressünk magunknak, bebiztosítsuk magunkat gyengeségeink kompenzálására. Tehát valahogyan ki kell provokálni az esküvőt. A cél szentesíti az eszközt alapon, gyakran bújunk ki természetes szerepeinkből és elkezdünk csodanőt játszani Siva Istennőként, a nap 24 órájában teljesítve kiválasztottunk minden kívánságát, vagy éppen Rómeót játszunk, hős szerelmest, aki mindent beígér arra az esetre, ha az ujjunkra húzhatja a gyűrűt. Gyakran családi vagy társadalmi elvárások szorongató hatására kezdünk szerepjátékba a férjhez menésig, majd az esküvői torta elfogyasztása után valóban megtörik a varázs. Nem akarjuk, vagy nem tudjuk tovább viselni magunkra erőltetett szerepeinket.
Természetesen nem minden esetben van így. Számtalan oka lehet egy kapcsolat megszürkülésének, mert jó esetben azt a bizonyos süteményt együtt választjuk. Jelképesen együtt vágjuk fel, mint közös életünk első szeletét, így szerepek nélkül ott folytathatjuk, ahol párkapcsolatunk fejlődését a házasság szent köteléke sem akasztja meg. 
 
Juhász Ágota
Pszichológus
 


A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr424226744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...