SamponOpera 3 . - Kezdődjön a hajmosás!

fullbeauty

© by Delamo

 
Az elmúlt évtizedekben vendégek egész seregétől hallottam hajmosás előtt, közben vagy után, hogy ez az a munkafolyamat, amit legjobban várnak és szeretnek. Meg tudom érteni őket, hiszen valóban kellemes élménnyé válhat ez a - talán leggyakoribb - hajápolási művelet, ha megfelelően kiválasztott anyagokkal és eszközökkel, a megfelelő módon, - gyakorisággal és ideig - végzik.
 

A hajmosás fontos. Sokkal fontosabb, mint azt általában gondolják. Hosszú távon meghatározza ugyanis a haj- és fejbőr állapotát, egészségét, a frizura tartását.
 
Mire kell figyelnünk az otthoni hajmosások alkalmával?
 
Már említettem a megfelelően kiválasztott anyagokat és eszközöket. Ezalatt a következőkre kell gondolnunk:
   A fejbőr jellegéhez, állapotához, valamint a hajmosási gyakorisághoz igazodó összetételű és minőségű hajsampon;
 
   A haj jellegének, állapotának, hajunk ápoltsági fokának megfelelő hajöblítő, hajbalzsam vagy hajpakolás;
 
   Megfelelő hőfokú víz, jó nedvszívó képességű törölköző és egy közepesen sűrű fogazottságú fésű.
 
Következő lépésként vizsgáljuk meg fejbőrünket és hajunkat!
 

Válasszuk el a hajat a fejtető valamelyik részén és tiszta kezünk egyik ujjával enyhén dörzsöljük meg a fejbőrt a választék mentén. Ha most ujjbegyünkre tekintük, sok mindent megtudhatunk.

 

·          Amennyiben semmi változást nem tapasztalunk, akkor fejbőrünk nagy valószínűséggel normál jellegűnek tekinthető.
·          Ha ujjbegyünk lényegesen fényesebbnek, olajosabbnak tűnik, akkor fejbőrünk zsíros, vagy zsírosodásra hajlamos (egyetlen kivétel, ha hetente egyszer mosunk hajat).
·          Ha dörzsölés közben fejbőrünk fáj, húzódik, esetleg azt tapasztaljuk, hogy a vizsgálat során apró – mákszem-méretű, vagy kisebb – fehéres “szemcsék” hullanak fejünkről, vagy ilyen “szemcséket” látunk az ujjunkon, akkor nagy valószínűséggel száraz fejbőrrel van dolgunk.
·          Amennyiben fejbőrünk viszketni szokott, valamint az ujjbeggyel végzett vizsgálatkor néhány milliméter nagyságú, fehéres/sárgás színű bőrlemezkék hullását tapasztaljuk, korpás-, esetleg szeborreás a fejbőrünk.
·          A fejbőr húzódása, érintésre való érzékenysége és/vagy a bőrfelület részleges, vagy teljes – rózsaszínes, vöröses – elszíneződése irritált, érzékeny fejbőrre utalhat.
 
(A hajhullásról és az egyéb haj-, ill. fejbőrbetegségekről más alkalommal beszélünk majd.)
 
Készítsük a kezünk ügyébe a fejbőr állapotához és jellegéhez igazodó sampont.
 
         “Jó, de melyiket válasszam?” – hangozhat el joggal a kérdés.
 
Konkrét márkát, gyártót nem szeretnék ajánlani, inkább összefoglalom azokat az ismérveket, amire figyelni kell a bevásárlókocsiba-pakolás előtt.
Először is hajra HAJsampont használjunk! A manapság kapható “sampon és balzsam egyben”, “tusfürdő és hajsampon egyben”, “sampon-balzsam-fixáló egyben”- kombinációkat senkinek sem javaslom! Ugyancsak óvatosságra inteném a “B5-provitaminnal dúsított”-jelzővel ellátott termékek vásárlóit.
A B5-provitamin – Pantenol – egy nagyon hasznos anyag, ami a bőr és haj regenerálásában játszik fontos szerepet. Hátránya viszont az, hogy drága. Olyannyira az, hogy ha a normál kereskedelmi forgalomban kapható hajsamponokban valóban teljes értékű pantenolt használnának, akkor egy 2-3dl űrtartalmú flakon fogyasztói ára Kétezer Forint körül kezdődne. Ez önmagában sokaknak nem jelentene még problémát, az az anyag azonban, amivel ezt a hatóanyagot általában helyettesítik, sokkal inkább. Nem más ez, mint a szilikon.
Első látásra, tapintásra, hajunk akár még imádhatná is a szilikont, hiszen puhává, kezdetben fényessé és könnyen fésülhetővé teszi azt. A valóság azonban sokkal “szomorúbb” ennél! Amennyire jó szolgálatot tesz ez az anyag a fürdőkád-beépítésnél, szigetelésnél, réskitöltésnél, tapasztalataim szerint annyira kedvezőtlen tulajdonságokkal bír a hajsamponokban, hajbalzsamokban, hajpakolásokban.
2-3 “szilikonos hajmosás” is elég ahhoz, hogy hónapokra felborítsuk fejbőrünk természetes flórájának működését. Ez az anyag ugyanis minden egyes alkalmazással egy újabb, - vízzel eltávolíthatatlan - réteggel vonja be a hajat és a fejbőrt, megakadályozva ezzel annak természetes levegőzését, tisztulását, hámlását.
 
Sokkal jobb eredményt érhetsz el az otthoni hajmosások alkalmával, ha nem bonyolítod túl a dolgot! Válassz egy mindennapos hajmosásra alkalmas, a fejbőröd jellegéhez igazodó sampont. (Általános szabályként fogadhatod el azt, hogy a hajsampont mindig a fejbőrhöz, az összes többi hajápoló- és hajformázó anyagot pedig a haj jellegéhez/állapotához választjuk.)
Ha naponta, vagy naponta többször mosol hajat, nem kell feltétlenül minden alkalommal sampont is használnod! A szokásosnál egy kicsivel melegebb vizet használva néhány percen keresztül alaposan átöblítheted a hajad, amivel az így ugyanúgy felfrissül, mintha sampont is használtál volna.
 
A hajmosás előtt mindig bontsd/fésüld ki a hajad, ha az 15cm-nél hosszabb és/vagy hajlakkot, hajzselét vagy a szokásosnál több hajfixálót használtál. Ezeket az anyagokat lényegesen jobban el tudod ugyanis távolítani a hajadról, amíg az száraz.
Ha a kifésüléssel elkészültél, kezdődhet a valódi “munka”!

 

 

Először még szárazon masszírozd át néhány mozdulattal a fejbőrödet és a hajadat, majd kellemes hőmérsékletű vízzel is tedd ugyanezt.
 
A haj átnedvesítése után egy kis mennyiségű sampont – 1 teáskanálnyi minden 10cm-re – oszlass el egyenletesen a kezeid között, majd a tenyereidről vidd fel a már habzó sampont a haj fejbőr-közeli részeire. (A hajvégeket nem kell samponozni, azok tökéletesen megtisztulnak a felhabzó hajmosószertől és az öblítéskor végigfolyó samponos víztől.)
Finoman masszírozd a fejbőröd. Az erős dörzsölést és a hajad nedvesen történő tekerését, csavarását a következők miatt nem javaslom:
·          A nedves haj nagyon sérülékeny! Az erős mechanikai hatások jelentősen csökkenthetik hajad rugalmasságát és megnövelik a haj töredezésének lehetőségét.
·          A hajhullásnak és a haj ritkulásának sajnos gyakran oka a túlságosan erősen végzett hajmosás. A hajhagymákból éppen felszínre törő hajszálakat az erős dörzsöléssel mintegy “epilálod”.
 
Ha naponta mosol hajat, akkor bőven elég a felhabosított samponnal “átmozgatni” a hajad – 15-20mp -, majd öblítheted is. Ennél ritkább hajmosás esetén 1-2 perces tisztítást javaslok. Ha ennél hosszabb időt tölt a hajadon és a fejbőrödön a sampon, akkor – még kímélő hajsamponok esetén is – túlságosan kilúgozódik a fejbőröd, ami a későbbiekben a fejbőrbetegségek és –érzékenység melegágya lehet.
 
A hajmosás következő lépése az alapos hajöblítés. Ennek közel annyi ideig kell tartania, mint a hajmosásnak, de legalább addig, amíg teljesen habmentes nem lesz az öblítővíz.
 
Itt kell megjegyeznem egy fontos dolgot. Amennyiben nem tusolás alkalmával, hanem kádban történő fürdés részeként mosunk hajat, azt soha ne a fürdővízzel tegyük, hanem a fürdés befejező lépéseként! A fürdővízben lévő anyagok – habfürdő, fürdősó, szappanmaradványok és a testről leázott piszok – nagyon kedvezőtlen hatással vannak a fejbőr flórájára.

 

 

Az öblítés végeztével gyengéden nyomkodjuk/simítsuk ki hajunkból a vizet. Jöhet az ápolási fázis, amihez megfelelő hajbalzsamra lesz szükségünk.
 
Miért kell balzsamot használni? Ennek több oka van. A balzsam először is közömbösíti a samponmaradványokat. Két hajmosás között ápolja és védi a hajunkat, valamint – gyógyhatású hajpakolók esetén – akár terápiás jelentősége is lehet.
 
A felsoroltak miatt mindenkinek javaslom a hajbalzsam használatát. Rövid haj, zsírosodásra hajlamos fejbőr estén, és természetesen férfiak, gyermekek számára is. Egyetlen fontos szempontot kell betartanunk itt is: a haj jellegének, minőségének megfelelő anyagot kell használnunk.
A hajsamponhoz hasonlóan a hajbalzsamot is a kezünkre tegyük és onnan adagolva oszlassuk el a hajon, annak a hajvégektől számított 2/3-án. A szükséges anyagmennyiség itt is 1-1,5 teáskanálnyi a hajhossz minden 10 centiméterére.
Ebben az esetben a hajtőhöz nem kell tennünk az anyagból, ugyanis a későbbi öblítés során az öblítővízzel megfelelő mennyiség fog eljutni oda is.
 

Most jön a balzsamozás legfontosabb mozzanata, a haj alapos átfésülése.

 

 

Ezen a jelentéktelennek tűnő és sokak által elbliccelt dolgon múlik a haj ápoltsága és fénye.
 
Hajszálaink felszíne egy cserepekkel borított tetőhöz hasonlít leginkább.

 

Az alvástól, hajgumitól, nem megfelelő minőségű hajkefével/fésűvel történő fésülködéstől, de már egy szorosabb póló nyakrészének áthúzásától is jelentősen megváltozik a hajszálak felületének szerkezete. A haj nehezen fésülhetővé válik, akad, gubancolódik és jelentősen veszít a fényéből.

 

 

Ezt előzhetjük meg a hajmosást követő hajbalzsamozás alkalmával történő alapos kifésüléssel és a körültekintő eszköz- és anyagválasztással.
 
A hajbalzsamot nem kell a hajunkon hagyni. Az az idő, amíg felhordtuk a hajunkra a balzsamot és a haj teljes hosszában átfésültük azt, elegendő ahhoz, hogy ez a hajápolóanyag kifejtse hatását.
(Kivételt a hajpakolások jelentenek. Ezeknek 3-20 perc közötti hatóidejük van általában.)

 

 

 

Egy alapos öblítés következzen ismét – vékony szálú és/vagy zsírosodásra hajlamos haj esetén hűvös vízzel – és nem marad más hátra, mint, hogy egy jó nedvszívó képességű törölközővel gyengéden áttöröljük a hajunkat.

Ne felejtsük el, hogy dörzsölni, csavarni most – törölközés közben – sem tanácsos!

 

 

 

A hajmosással az otthoni hajápolás egyik legfontosabb témáját beszéltük meg. A következő alkalommal megtárgyaljuk, hogy mihez kezdhetsz magaddal reggel, a tükör előtt.


A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr362398396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabohajnal 2010.10.29. 09:42:43

Nagyon hasznos információkkal gazdagodtam! Szuper ez a cikk! :)

HelloMoncsi 2010.11.01. 21:32:01

sziasztok,
nekem az lenne a kérdésem, hogy jó-e az, ha én már évek óta ugyanazt a típusú sampont és balzsamot használom vagy váltogatnom kellene?

köszi!

Delamo 2010.11.01. 22:24:13

@szabohajnal: Kedves Szabohajnal, köszönjük a hozzászólásod és üdvözlünk az olvasók körében! :-)

Delamo

Delamo 2010.11.01. 22:43:37

@HelloMoncsi:
Szia HelloMoncsi!

Szeretettel köszöntünk Téged is az olvasók között! :-)

Amennyiben fejbőröd és/vagy hajad állapota (fény, rugalmasság, tartás) megfelelő úgy nem szükséges változtatnod. Ha azonban az eltelt idő alatt vegyszeres kezelése(ke)n esett át a hajad, vagy éppen, hogy abbahagytad ezeket, úgy el lehet gondolkodni a váltáson.

Delamo

HelloMoncsi 2010.11.02. 20:45:58

@Delamo: az az igazság, hogy alapból barna a hajam, amit szőkére festünk évek óta, sötétszőke alappal és szőke+barna csíkokkal, szóval gyakorlatilag minden hónapban kap valami vegyszeres kezelést :)
a Fructis táplál és kisímít termékeit használom, szerintem már 2-3 éve,mert hullámos a hajam, amit én mindig egyenesítek. Van esetleg valami ehhez hasonló, amit ajánlanál helyette?

Előre is köszi :))

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...