A szenvedélyes hobbid boldogabbá tehet!

fullbeauty

„A boldogságszakértők azt mondják, bármi is legyen a hobbid, ha időt szánsz rá és fontosnak tartod, nem pedig ráadásnak tekinted, amivel elütöd a szabad perceidet, az hatalmasat lendít a boldogságodon.” – írja Gretchen Rubin Boldogságterv című könyvében.

Az persze külön bónusz, hogy a boldogságkutatók is erre jutottak, de mégis, miért csinálnánk egy hobbit, ha nem azért, hogy örömöt okozzon, és közben jól érezzük magunkat?

Sokan nem szeretik, ha megkérdezem, hogy ” Mi a hobbid? ” Azt tapasztaltam, hogy azért, mert egész egyszerűen nincs és sosem volt hobbijuk. Elmondásuk szerint azért nem, „mert munka után örülök, ha időben haza érek, és időre kész leszek a házi munkával és éjfél előtt beeshetek az ágyba.”

Mielőtt nagyon belemerülnénk a kérdésbe tisztázzuk, mit is jelent az, hogy hobbi?

Valami, amire nem sajnáljuk az időnket, pénzünket, türelmünket. Valami, amiről szeretettel és szenvedéllyel mesélünk… Élvezzük csinálni, és teljesen át tudjuk magunkat adni neki.

Ez azért van, hogy amikor egy „dolgot” teljes átszellemüléssel végzünk, abba teljesen bele tudjuk élni magunkat, és magas szintű örömöt, boldogságot és elégedettséget képes adni számunkra.

fozes_hobby.jpg

 

A szenvedélyesen „végzett” hobbi hozzásegíthet mindannyiunkat a pszichológus Csíkszentmihályi Mihály által leírt „flow” (áramlat) érzésének megéléséhez. Egyébként ő arra a kérdésre keresi a választ, hogy "Miért érdemes élni?" Úgy véli, a pénz nem tesz bennünket boldoggá, így olyan embereket tanulmányoz, akik örömet és tartós kielégülést találnak olyan tevékenységekben, melyek előidézik az áramlat, vagyis a 'Flow' állapotát.

Na, ilyenkor nincs szükségünk arra, hogy másoknak magyarázzuk, megmagyarázzuk, hogy miért olyan jó csillagokat figyelni, maratonon résztvenni, harcművészetet gyakorolni, meditálni, jógázni, kagylót gyűjteni, filmet nézni, zenét hallgatni, korcsolyázni, amatőr rádiózni, agyagozni, olvasni, modellezni, rajzolni, túrázni, kincset keresni és még napestig folytathatnám a sort.

Azért, mert sokkal boldogabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat tőle!

„Iszonyatosan jó érzés!”- mondta a napokban az egyik kliensem. „ Imádom, amikor kitalálom, hogy melyik tortát süssem meg az összegyűjtött receptjeimből, és sikerül. Megszállott vagyok! Élvezem, amikor megalkotom és utána látom, hogy boldog, akinek készült. Apróságnak tűnik, mégis az életembe belelop valami olyat, amit semmi másban nem tudok érezni. Egyébként főzni egyáltalán nem is szeretek. De ez, teljesen más”. Másik kliensem:„Én amikor elmegyek futni, szinte teljesen kikapcsolom a külvilágot, nem figyelek  másra, csak magamra, és teljesen ki tudom kapcsolni belső gondolataimat is. Ilyenkor minden rendben van. Utána úgy érzem magam, mintha feltöltöttek volna, kicseréltek volna.”

Ha egy pillanatra is elbizonytalanodnál azzal kapcsolatban, hogy milyen hobbit válassz, akkor gondolj vissza arra, hogy mi az, ami örömet okozott gyerekkorodban? Leginkább milyen elfoglaltsággal tudtad leginkább lekötni magad? Mihez vonzódtál a legjobban? Nagy valószínűséggel a mai napig kötődsz azokhoz a dolgokhoz, amik régen érdekeltek.

woman-takes-photos.jpg

 

Csak rajtad múlik, hogy mi az, amit egy hobbiból kihoznál! Sokkal elégedettebb lehetnél az életeddel. Egy hobbival megfeledkezhetsz az aktuális munkahelyi problémáidról, megszabadulhatsz a folyamatos aggódásaidtól, végre tudnál önmagaddal foglalkozni és mindezek figyelembe vételével a stressz kezelés egyik legjobb módszere is.Mi számodra a jó hobbi? Az, ha minden töprengés nélkül rávágod valamire, hogy „azért, mert jó”, akkor az kezdetnek elég jó.

Ha belekezdesz egy új hobbiba, áldozzál rá rendszeresen az idődből. Csak akkor fogsz tudni elmerülni a hobbidban, ha törődsz vele. Istápoljad az érdeklődésedet, amit valószínű nem fogsz nagy áldozatnak érezni. Rengeteg lehetőség vesz körül, csak rajtad áll, hogy mi az, amihez igazán kedved van. Figyelj a saját reakcióidra, van-e olyan, ami megragadja a figyelmedet? Gondold végig, hogy milyen igényeid vannak: van e türelmed vagy a mozgalmasabb tevékenységeket szereted? Életstílusod pergősebb, az aktív dolgokat szereted, vagy inkább szívesen lazulnál természetes környezetben? Egyedül szeretnél a hobbidnak hódolni vagy inkább csoportban? Ne félj kipróbálni új dolgokat. Ha nehezen megy a döntés, hogy merre indulj el, kérdezd meg mások véleményét. Lehet, hogy tudnak segíteni, átgondolni miben vagy jó, mibe kezdhetnél bele.

Megengedheted magadnak végre, hogy nem mondja meg senki neked, hogy mi legyen az eredménye. Ugyanis, ha az okoz örömet, hogy elmész, hastánc órákra akkor legyen. Sokszor a sikerélmény, a fejlődés okozza az ember számára a legnagyobb örömöt, ugyanakkor előfordul az is, hogy épp ellenkezőleg: az esik jól, hogy kicsit “csak úgy” szöszmötöljünk valamivel, vagy hallgassunk valamit, de mindenképpen jótékony terápiás hatása lesz.

A társadalom kétféle embertípusra oszlik: azokra, akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik a magasabb fizetésért hajlandók sokat dolgozni. A kutatások eredményei bebizonyították, hogy azok az emberek a boldogabbak, akik kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel, és időt szentelnek a hobbijaiknak. A kutatás eredményei ráadásul a különböző jövedelmi szintű és nemű emberek esetében is igaznak bizonyultak. Azt is, tudjuk, hogy a boldogság nem kívülről, hanem saját bensőnkből fakad.

A British Columbia-i Egyetem 4600 fő részvételével készítette el felmérését. A tanulmány szerzői azt írták, hogy azok az emberek, akik a szabadidő tartalmas eltöltését, nemcsak hogy fontosnak tartják, de legalább 1 hobbijuk is van, boldogabbnak érzik magukat.

Bármit is csinálunk, a lényeg, hogy megéljük az élményt, legyen szó sportról, zenehallgatásról, vagy az illóolajokban való elmélyülésről. A kulcs a minőségben rejlik: hogyan és miként éljük meg az adott pillanatot, mennyire engedjük át magunkat a történéseknek, miközben elveszítjük az időérzékünket.

A boldogságot az endorfin nevű hormonnal is együtt szokás emlegetni. Az endorfin nevű hormon az agyunkban termelődik, változatos tényezők hatására. Az endorfin, avagy a boldogsághormon ellazít, kellemes érzést biztosít, Az endorfin nevezetű hormon a fájdalomingerek továbbítását blokkolja az idegsejtekben, valamint szabad utat enged a dopaminnak. A dopamin egy lélegzetelállítóan bámulatos vegyület  és sok mindenért felelős az agyban. Pl. a valaminek megszerzése feletti örömérzetért, illetve ennek hajtóerejéért. Az is következik ebből, hogy a függőség kialakulása is az ő hatásköre. Vagyis az igazi "boldogsághormon" a dopamin, bár annak a vérben megfelelő koncentrációját az endorfin teszi lehetővé.

almok_1.jpg

Szabadidődet tehát érdemes tudatosan megtervezni, amivel csak szeretnéd. Ezekre az órákra érdemes úgy „odafigyelni”, hogy annak tárgya saját magad legyél. A cél pedig az, hogy sokkal boldogabb és elégedettebb lehessél.

Ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt

Dr. Szilágyi Zsuzsanna PhD

pszichoterapeuta szakorvos, pszichológus

Rendelés: Oxygen Medical Naphegy Magánorvosi központ

Cím: TABÁN - 1016 Budapest, Naphegy utca 67.

Tel: +36 70 884 3052

E-mail cím: info@eletstilusorvoslas.hu

Olvassál többet róla: http://www.eletstilusorvoslas.hu/

 



A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr438326852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...