Mindent a fogselyemről...

fullbeauty

A fogselyem fontos része fogaink megóvásának. Sokan szeretik, és sokan nem használják...Íme egy kis összefoglaló azoknak is, akik eddig nem szerették!

Tudtátok?

-  hogy a fogselymet mindig fogmosás ELŐTT használjuk? A fogközöket ugyanis először mechanikusan kitisztítjuk, hogy a fogkefe sörtéi és a fogkrém jobban átjárhassa a tisztíthatóság szempontjából kritikus helyeket.

-  hogy a maradó fogak előtörése után érdemes gyermekét is rászoktatni a fogselyem használatára? Egyrészt szükséges kialakítani az igényt, másrészt tapasztalataim szerint 18 éves korra új „fogszuvasodási hullám” indul el, amely már nem a kisgyermek korra jellemző barázdákat érintő szuvasodás, hanem immár a fogközök a veszélyeztetettebbek. Ennek megelőzésére is szolgál a fogselyem, de természetesen szükséges, hogy szakavatott szem rendszeresen lássa fogaikat!

fogselyem-hasznalat.jpg

 

 

-  hogy a fogselymezés a mindennapi szájápolási rutin része kell, hogy legyen? Nem csak a fogak szuvasodását gátolhatjuk vele, hanem az íny gyulladását is csökkenthetjük. A megfelelő technikával ugyanis kevesebb lepedék marad a fogakon, s az íny alatt. Átmeneti vérzés a fogselymezés gyakorlatának elkezdésekor elfogadható, ha azonban ez hosszabb ideig fennáll, forduljon szakemberhez!

-  hogy a fogselyem használatával nem csak a fogainak, hanem pótlásainak, töméseinek

élettartalmát is meghosszabbíthatja?

-  hogy léteznek keretes fogselymek is? Ezektől azt várnánk, hogy könnyebben tudjuk behelyezni az eszközt a fogközökbe. Ez talán az első fogközökre igaz is, de azt gondolom, hogy egy kis rutinnal sokkal jobban fog boldogulni „hagyományos” fogselyemmel: finomabban, pontosabban tudja illeszteni, az elhasznált részeket „továbbtekerheti”,s a hátsó fogakhoz minden bizonnyal könnyebben hozzáfér.

-  hogy vannak ún. fogköz tisztító kefék, melyek nagyobb hézagoknál esetenként jobban használhatók, mint a fogselymek? Vannak azonban speciális, vastagon bolyholt fogselymek is, melyek nagyobb hézagok, hidak, implantátumok takarítására alkalmasak. Ezeknek a Superfloss-oknak az egyik vége viaszolt, merev, így a nehezebben hozzáférhető helyekre is bejuttathatók.

-  hogy torlódott fogazatnál, ínygyulladásra hajlamos pácienseknél, fogszabályozót viselőknek, hidakkal, implantátumokkal rendelkezőknek fokozott szüksége van a fogselyem-használatra?

-  hogy a fogselyem kis helyen elfér, s magával viheti munkahelyére, vagy akár evacsorára is? A mosdóban diszkréten megszabadulhat a fogai közé szorult ételmaradéktól úgy, hogy a fogpiszkálóval még nem is ront a helyzeten. Sőt a mákos édességekről sem kell lemondania!

    - hogy aki egyszer elkezd fogselymet használni, onnantól igényévé válik rendszeres lesz a használata.

Na de hogyan használjuk, mert sokaknak biztos nehézséget okoz…

Használata:

A fogselymet két középső ujjunkra tekerjük fel ,s azt megfeszítve, mutató és hüvelykujjunk közé csippentve tudjuk koordinálni megfelelően a fogselyem mozgatását. Ehhez eleinte minimum 40 cm szalagot használjunk! Minden fogközbe kétszer kell bevinni a szálat, be ameddig az íny engedi,az ínycsúcsok alá, (az íny alól is takarítunk!) majd az élek felé húzzuk úgy, hogy egyenként mindkét fog felszínét végigsöpörjük. Nem „riszáljuk” tehát a fognyakakon a fogselymet, mert extrém esetben mi magunk koptathatjuk ki vele a fogat ill. vághatjuk el vele az ínyt!

 A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr1008834142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...