Gondoljunk a stresszre másképpen 2. rész

fullbeauty

 

„Nincs a sikernek olyan receptje, amely mindenki számára megfelelő lenne. Hiszen nem vagyunk egyformák. De mert az ember értelmes lény, minél jobban érti élete szerkezetét, annál közelebb kerül a boldogsághoz. Az a puszta tény, hogy valaki ismeri bajának okát, már maga is gyógyító erejű.”

Selye János, a stressz kutatás atyjának soraiból kivilágló bölcsesség, optimizmus az élethez új erőt, új életszemléletet adhat mindannyiunknak.

Az előző, de ugyanebben a témában íródott bejegyzésemben beszéltünk a stressz tünetekről, néhány a stresszt jellemző alap tézisről és következményeiről és persze a stresszről való tudatos gondolkodásunkról.

Azt szoktuk mondani, hogy mi nők több műszakban dolgozunk, hiszen egyszerre több színtéren ugyanúgy helyt kell állnunk. Egyes kutatások szerint Európában a magyar nők végzik a legtöbb házimunkát, ami kétszer-háromszor több, mint amennyit férjeink vállalnak az otthoni feladatokból.

stressz_2.jpg

A munkánk során, többnyire érzelmileg jobban belevonódunk, mint a férfiak, hajlamosabbak vagyunk a tökéletesen való megfelelés képében tetszelegni, amely párosulhat sokszor a bizonyítási vágyunkkal, a maximalizmusunkkal. Ezek után, ha a főnökünk nem ismeri el a tökéletességünket nagyon tudunk szenvedni az elismerés hiányától is és persze minden konfliktustól, aminek a megoldását sokszor feleslegesen magunkra vállaljuk.

Szakirodalmi adatokkal bebizonyították, hogy a nők központi idegrendszere nehezebben alkalmazkodik a stresszhez, mint a férfiaké. A férfiak többsége hajlamosabb agresszívebben reagálni stresszhelyzetekben, azaz a külvilág felé lereagálni azokat. A nők pedig befelé fordulnak, inkább cipelik magukban a terheket, szoronganak. Így nap, mint nap, egyre fogy az energiánk mely hosszú távon komoly kimerüléshez és megbetegedéshez vezethet.

stressz_3.jpg

 A nők rendszerint a „ház körül” is maximális teljesítményre törekszenek, gyakran azt gondoljuk, itt sem hibázhatunk. Szintén kutatási adat, hogy bár a magyar nők elégedetlenkednek a legkevésbé, mégis a legtöbb vitát a háztartás és a gyerek körüli feladatok elosztása válthatja ki belőlünk.  A karácsonyi ünnepek után érdemes elgondolkodnunk az ezzel kapcsolatos érzéseinkről.

stressz_1.jpg

Sajnos tény, hogy a férfi ugyan segítene otthon, ám ez nekünk, nőknek nem elég jó. Ez persze azt fogja eredményezni, hogy a későbbiekben párunk már nem is ajánlja fel a segítségét, nekünk pedig egy perc nyugtunk sem marad, főleg saját magunkra. Persze az időhiány megint csak további feszültségforrásként üzemel testünkben és lelkünkben, ami egy idő után teljesen lebéníthat bennünket. Sajnos ilyenkor jelenhetnek meg ilyen és ehhez hasonló gondolatok, mint pl., hogy „én semmire sem vagyok jó, csak akkor szeretnek, ha nem hibázok, nekem semmi sem sikerül, csak akkor csináltam tényleg jól, ha mások is megdicsérnek, az én véleményemre nem kíváncsi senki, nem vagyok elég jó neki…. stb”.   Ezek a visszatérő gondolatok komoly hangulati ingadozáshoz, hosszú távon akár depresszióhoz vezethetnek.

Nemcsak a műszakokat kellene igény szerint csoportosítanunk, szükség esetén1-2 napig alacsonyabb fokon „művelni”, hanem „szemüveget” kellene cserélnünk. Ez mit is jelent?

A legtöbb helyzetben a látásmódunktól szenvedünk csak, melyek negatívan befolyásolják a gondolatainkat és az érzelmeinket. Ezeknek a gondolatoknak és érzéseknek a hatására nyugtalanok, robbanékonyak és feszültek leszünk, vagy nehezen tudunk elaludni. Ezért előbb utóbb kialakulhat, hogy, szeretnénk, elmenekülni a problémák elől. Szépen lassan öngyógyításra sokan elkezdik „használni” az alkoholt vagy más kémiai szereket. Kialakulhat egy hibás tanulással valamilyen függőség, amit már csak szakember segítségével, pszichoterápiával lehet kijavítani.

Nos, gondolkodj el azon, hogyan tudod visszafogni a tempót. Ne rohanj! Úgy is a végére fogsz érni. Szánj időt sikereid megbecsülésére és a pihenésre. Legyél tudatosan jelen az életedben! Gondold át, hogy az egyes változások hogyan hatnak az életedre és próbáld az azzal kapcsolatos érzéseidet tudatosítani. Egyáltalán hogyan tudsz alkalmazkodni a változásokhoz?

 stressz_4.jpg

Mivel ahányan vagyunk, annyiféleképpen értékelünk egy adott eseményt, másképpen alkalmazkodunk is a változáshoz.

Nem kérdés, hogy a stressz felhalmozódik szervezetünkben, ha nem tudjuk feldolgozni azokat. A teljesítmény egy ideig a stresszel együtt növekszik, de egyszer csak túlságosan nagy lesz.

“Az emberek nagy része úgy él, hogy azzal gyilkolja önmagát. Lehet, hogy harminc, negyven évbe is beletelik, amíg megölik magukat a dohányzással, ivással, a stresszel, vagy a mértéktelen evéssel, de azért ez ugyanúgy öngyilkosság.” (Dan Millman)

A következő bejegyzésemben a témát folytatom.

Addig is, ha van kedved és szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy képes elviselni a feszültséget, töltsd ki a stressz tesztet az alábbi weblap címen és olvasd el a hozzá tartozó értékelést!

http://www.eletstilusorvoslas.hu/stresszteszt

Dr. Szilágyi Zsuzsanna PhD

pszichoterapeuta szakorvos, pszichológus

Rendelés: Oxygen Medical Naphegy Magánorvosi központ

Cím: TABÁN - 1016 Budapest, Naphegy utca 67.

Tel: +36 70 884 3052

E-mail cím: info@eletstilusorvoslas.hu

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr218225318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...