Boudoir, ahol az érzéki szépség születik

fullbeauty

 

 
 
Madame Pompadour, Marie Antoinette, Nana, Kiki de Montparnasse. A franciás női érzékiség megtestesítői, akik a budoár stílusának titokkal átitatott szellemiségét jelenítik meg. Madame Pompadour királyi szeretőjének szórakoztatása mellett a csábítás és az államügyek praktikusan ötvözhető szentélyeként használja lakosztálya öltözőszobáját. Marie Antoinette budoárja a szerencsejáték, a divat és a pompa fellegvára, Émile Zola hősnője, Nana az igazi párizsi kokott budoárját jeleníti meg a csábítás, a fertő és a buja vágyak titokzatos szentélyeként. Kiki de Montparnasse a párizsi avantgárd legfelkapottabb múzsája, utcalány, sanzonénekesnő és modell. Budoárja az utca, a füstös kocsma és a szegény festők műterme. Érzéki aurája és közvetlen szexualitása azonban a budoár stílus 20. századi újjászületésének emblematikus figurájává tette.
A budoár stílus divatirányzatként elsősorban a titokzatos női érzékiség és az erotika által körüllengett sejtelmes báj megjelenítője. Buja alsóöltözetek, lazán fogott, vagy kiengedett haj és az elmaradhatatlan sminktükör és szépítőszerek. Ezek adják a budoár stílus elmaradhatatlan kellékeit – hiszen a budoár az a hely, ahol a nő érzéki közvetlenséggel válogat a szépségét leginkább kifejező eszközök között. Még nem öltözködik, hanem 'szépítkezik'. A smink, a parfüm, a púderpamacs birodalma. A kultikus és titokzatos tárgyaké – amelyek a nőt a világra éppen ma született Vénusszá emelik.
 

 

 

· 1 trackback 

A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr102918539

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nézzük együtt ... NAGY ISTVÁN KÉPEIT! 2011.05.21. 17:21:33

Minden festő másként látja és ábrázolja a világot, művében mindig ott van a véleménye, gondolata, érzése is – állapítottuk meg a tavaszi Szitakötőben, Csontváry képeit nézve. Nagy István műveinél ezt az alapigazságot azért is érdemes újra előhívn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...