Szépséghiba vagy szexepil? A pigmentációról tudományosan…

fullbeauty

A nők régi álma a makulátlan, szeplőtlen bőr. Évszázadokon keresztül kalapokkal, hosszú ujjú ruhákkal őrizték bőrük szépségét. Az elmúlt évtizedekben azonban a sportos nőideál kialakulásával a napbarnította bőr lett a státuszszimbólum. A mértéktelen napozás, és az egész évben elérhető szoláriumok új kihívások elé állítják bőrünket.

 
 
Mik is azok a pigmentek?
Az embereknél a pigment, a bőr felületi rétegében, a bőrhámban uralkodó, élő szervezetekben működő anyag. Az emberi bőr különböző árnyalataiért a barna pigment, a melanin felelős. Melanin nélkül sápadtak lennénk, a rózsaszín különböző árnyalataival. A fehér bőrű emberek kevés melanint, a sötét bőrűek pedig nagy mennyiségű melanint termelnek. A bőr festékanyagát speciális sejtek (melanociták) hozzák létre, melyek a bőr felső rétegében a hám sejtjei között helyezkednek el. Ha a bőrt napsugárzás éri, a melanociták fokozott mennyiségű melanint termelnek és ez eredményezi a lebarnulást. Ha a melaninképzés biokémiai folyamatában zavar jön létre, akkor festékképzési rendellenesség alakul ki: szeplők, májfoltok.
 
Mi okozza?
A szeplősödésre való hajlam családban halmozódhat, vagyis örökletes. A bőr fokozott melanin termeléséért hormonális változások (Addison-kór, terhesség, fogamzásgátlók szedése) is felelősek lehetnek. És végül, de nem utolsó sorban a napozás illetve a túlzott szoláriumozás a felelős a nemkívánatos pöttyökért.
 
Hogyan előzzük meg?
Magas faktorszámú napozási termékekkel, csökkentett napon töltött órákkal, és a szoláriumozás elhagyásával.
 
Hogyan fedhetjük el?
Használjunk erre a bőrproblémára speciális, májfoltot,szeplőt fedő ún. fehérítő krémeket.
Erősebb pigment foltok esetén használjunk “camuflage” ( professzionális, erősen fedő )alapozót, mely tökéletes fedést biztosít egész nap. Víz és kopásálló, de állandó használata a bőr szárazságát okozhatja. Mindennapi használatra inkább ajánlatos,magas fényvédővel ellátott ,könnyű hidratáló alapozó. Szépségszalonokban a mélyhámlasztás igénybevételével, fényterápiával, lézerkezeléssel tompíthatjuk hatékonyan szeplőinket.
 
Jótanács
Még a napozás előtt kezdjünk el szedni szépségvitaminokat. Az antioxidánsok, mint a C-vitamin, az E-vitamin, a karotin, a koenzimQ semlegesítik szabadgyököket, melyek felelősek bőrünk roncsolásáért.


A bejegyzés trackback címe:

https://fullbeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr692361081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...